Nieuws van het team Baanonderhoud over de gravelbanen tijdens de winterperiode

05 februari 2021

Gravelbanen in de winter

De laatste jaren kan er op onze gravelbanen ‘s winters vaak nog lang buiten getennist worden. Maar niet altijd. In sommige situaties, bijv. na veel regen en (nacht)vorst, kan dit niet. Als dat dan namelijk wèl gebeurt, ontstaat er serieuze schade aan de banen. Het repareren hiervan kost ons als onderhoudsploeg van De Doordraaiers veel werk en de vereniging soms ook extra geld. We trachten dit zo veel mogelijk te voorkomen door het tijdig blokkeren van het afhangsysteem en/of het naar beneden draaien van de netten.

Wat bepaalt de bespeelbaarheid van gravelbanen in de winter ?

Al onze banen zijn gefundeerd op een dikke laag lava met daar bovenop een dunnere laag gravel (ca 3 cm). Bij lichte nachtvorst van bijv.1 nacht wordt, als de temperatuur stijgt, de toplaag van gravel ‘papperig’. Het kan dan enkele uren tot een groot deel van de dag duren voordat de banen weer bespeelbaar zijn.

Als het echter meerdere dagen achter elkaar gaat vriezen, bijv. bij matige tot strenge vorst, gaat ook het water in de lavafundatie bevriezen. Het volume van deze laag neemt dan sterk toe. Gevolg is dat de lavakorrels (en de daarop liggende gravel) omhoog komen. Als het bevroren water in de fundatie weer gaat smelten, is er sprake van opdooi en verliest de uitgezette massa zijn stabiliteit. De baan wordt erg zacht. Als je in deze fase de gravelbaan opgaat beschadigt zowel de laag lava als ook de toplaag van gravel. Pas als de lavafundatie in zijn geheel is teruggezakt, is dit probleem voorbij. Het is dus belangrijk om te wachten tot de vorst er helemaal uit is. Afhankelijk van de dag- en nachttemperaturen gaat dit meerdere dagen duren en de banen zijn dan nog niet bespeelbaar. Meer informatie over de bespeelbaarheid van gravelbanen kan je vinden op www.knltb.nl.

Wat doet de onderhoudsploeg om de banen weer bespeelbaar te maken?

De onderhoudsploeg probeert dit jaar, in deze COVID-19 tijd, de gravelbanen buiten (helaas mogen de banen in de blaashal nu niet gebruikt worden) zo lang mogelijk open te houden en na vorst ook weer zo snel mogelijk bespeelbaar te maken.  Zodra er na een langere vorstperiode weer voorzichtig op de banen gelopen kan worden en ze volledig ontdooid zijn, neemt de onderhoudsploeg de banen onder handen om ze weer speelklaar te maken. De werkzaamheden van de onderhoudsploeg bestaan dan uit: het walsen van de banen, het intrillen van de lijnen, het opbrengen van nieuwe gravel om oneffenheden op te vullen, het nogmaals walsen en het egaliseren van de banen. Zodra de banen weer speelklaar zijn kunnen ze weer via het ‘afhangsysteem’ gereserveerd worden. We willen jullie vragen om ook zèlf te blijven beoordelen of de banen nog bespeelbaar zijn omdat we als onderhoudsploeg veranderende weersomstandigheden niet altijd voor kunnen zijn.

Alvast dank voor jullie medewerking!

Team Baanonderhoud

Nieuwscategorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 30 637 2999

Address

Poort van Wulven 2
3992LZ Houten